Siirry sisältöön

2020-luku

Suomen nykyaikaisin teknisen kaupan ja hydrauliikkahuollon palvelukokonaisuus rakentui Pirkanmaalle, kun Koneosapalvelun Vilppulan toimitilojen laajennushanke valmistui 2020. Vanhan kiinteistömme viereen valmistui uusi rakennus, josta löytyy myymälä, letkuasennelmien valmistus, hydrauliikkahuolto, päävarasto sekä toimisto- ja sosiaalitilat. Uutta toimitilaa otettiin käyttöön kerrosalaltaan yhteensä 3660 m²:n verran. Kiinteistökokonaisuutemme Vilppulassa on nyt yhteensä 8500 m². Vilppulan uudesta tammikuussa 2020 avatusta teknisen kaupan myymälästä tuli myös ParkerStore.

Hannu Soimasuo aloitti Koneosapalvelun toimitusjohtajana 31.8.2020. Ville Nevalainen siirtyi Koneosapalvelun hallituksen puheenjohtajaksi.

Yhtiömme virallinen nimi muuttui syyskuussa 2020. Yhtiömme nimi on Koneosapalvelu Oy, kun se aikaisemmin oli Koneosapalvelu Oy Aliranta.

Koneosapalvelu Oy ja Bosch Rexroth Oy solmivat Certified Excellence -kumppanuussopimuksen 2021. Sopimuksen myötä Koneosapalvelun hydrauliikkahuollosta tuli Bosch Rexrothin Service Partner – Repair Center -konseptin vaatimukset täyttävä hydrauliikkahuolto ensimmäisenä Suomessa. Osana hydrauliikkahuollon investointiohjelmaa otettiin käyttöön uusi Rexroth SSTB-135 testipenkki ensimmäisenä Pohjoismaissa.

Koneosapalvelun vientitoiminnot Venäjälle lakkautettiin vuonna 2022 ja Venäjällä toiminut tytäryhtiö OOO Fortiparts myytiin pois.

Koneosapalvelun tytäryhtiö Kithydro Oy fuusioitiin Koneosapalveluun 1.1.2023. Koneosapalvelu osti Kithydron ja lahtelaisen hydraulikoneikoihin erikoistuneen Hyprox Oy:n yhtä aikaa vuonna 2019. Kithydro ja Hyprox sulautuivat yhdeksi yhtiöksi 1.7.2020 ja toimivat Kithydro Oy:n nimellä vuoden 2022 loppuun saakka. Hyprox-nimi muuttui yrityksen nimestä hydraulikoneikoiden tavaramerkiksi vuoden 2020 sulautumisessa.

Kithydron toiminta käynnistyi alun perin sepän pajana Kiteellä vuonna 1932 ja kehittyi vuosikymmenten aikana Paakkunaisen suvun toimesta. Vuonna 1977 aloitti Kiteen Hydrauliliike Oy, joka erikoistui hydrauliikkaan ja pneumatiikkaan. Yrityksen silloinen omistaja Jouko Kauranen jatkoi liiketoiminnan kehittämistä ja kasvua 1990-luvun loppupuolella. Yrityksen nimi muutettiin Kithydro Oy:ksi vuonna 1998. Hyproxin juuret puolestaan ovat vuonna 1984 perustetussa Hypro-Lahti Oy:ssä.

Vuoden 2023 alusta lähtien Koneosapalvelu Oy on palvellut liikkuvan kaluston ja teollisuuden asiakkaitaan kuuden toimipisteen voimin Suomessa yhdistäen toimintaansa Kithydron ja Hyproxin hydrauliikkatarjonnan ja vuosikymmenten kokemuksen.

2010-luku

2010-luku oli Koneosapalvelulle voimakkaan kehityksen aikaa. Outokummun Metalli Oy osti Koneosapalvelun vuonna 2011. Outokummun Metalli on pohjoiskarjalainen perheyritys, joka valmistaa metsäkoneiden harvesteripäitä. Yrityskaupan myötä haettiin tarvittavaa voimaa Koneosapalvelun kotimaan ja vientimyynnin kasvattamiseen sekä tuotannon kehittämiseen.

Imatran toimipisteen toiminnot yhdistettiin Lappeenrannan toimipisteeseen vuoden 2014 lopussa. Samaan aikaan IKH-edustus lopetettiin Kuopion ja Lappeenrannan myymälöissä.

Ville Nevalainen nimitettiin Koneosapalvelun toimitusjohtajaksi toukokuussa 2015.

Joensuun ja Helsingin toimipisteet suljettiin vuonna 2016 ja kotimaan toiminnot keskitettiin Vilppulaan, Kuopioon ja Lappeenrantaan.

Vuonna 2016 yhtiö juhli toimipisteissään 40-vuotista taivaltaan yhdessä asiakkaiden kanssa. Juhlavuoden kunniaksi lanseerattiin täysin uusittu mallisto VAHVA-kahmareista sekä uudenlaiset kantavat KOPA-telat metsäkoneisiin. Kopa-telat vakiinnuttivat nopeasti asemansa kotimaassa pehmeiden maiden korjuun varustelussa.

Parker Hannifin myönsi Koneosapalvelulle Denison GOLD CUP® -hydraulipumppujen valtuutetun huoltopisteen statuksen loppuvuonna 2016.

Koneosapalvelulle myönnettiin Parker Mobile Technology center -status vuonna 2019 yhtenä neljästä pohjoismaisesta toimijasta. Parker Hannifinin lanseeraama uusi konsepti tarjoaa erikoisosaamista raskaankaluston Parker-suuntaventtiilien ja IQAN-ohjausjärjestelmien suunnittelussa ja asennuksessa.

Koneosapalvelu osti Kithydro Oy:n ja Hyprox Oy:n osakekannat 12.9.2019 tehdyillä yrityskaupoilla. Yritysostot kasvattivat erityisesti teollisuushydrauliikan myynnin ja kunnossapidon liiketoimintaa sekä hydrauliikkahuollon kapasiteettia.

2000-luku

2000-luvun alussa perheyrityksessä toivuttiin perustajajäsenen Eino Alirannan menehtymisestä, mutta elämän ja liiketoiminnan täytyi jatkua. Varkauden toimipiste muutti avarampiin tiloihin keväällä 2001 ja saman vuoden syksyllä vietettiin 25-vuotistapahtumaa Vilppulassa avoimien ovien merkeissä.

Vuoden 2002 syksyllä lanseerattiin markkinoille uudet Koneosapalvelun suunnittelemat maastoystävälliset telat. Tuotekehitykseen panostettiin muutenkin, sillä samana vuonna Vahva-kahmareiden valikoima uudistui kokonaisuudessaan. Vantaalle avattiin laajennetut ja uudistetut toimitilat.

Vuonna 2003 avattiin toimipiste Kuopioon ja Varkauden toimipiste lakkautettiin. Kuopion ja Lappeenrannan toimipisteissä tuotevalikoima laajentui IKH-tuotteilla eli traktorivaraosilla, työkaluilla ja tarvikkeilla.

Toimitusjohtaja Toivo Aliranta jäi hyvin ansaitulle eläkkeelle vuonna 2008 ja toimitusjohtajan tehtävät otti hoitaakseen Toivon poika Mika Aliranta.

1990-luku

Yhtiö muutettiin osakeyhtiöksi vuonna 1993 ja nimi Koneosapalvelu Oy Aliranta otettiin käyttöön. Toiminnan kasvaessa voimakkaasti tuotanto- ja huoltotiloja laajennettiin Vilppulassa. Vuonna 1995 ostettiin 200 neliömetrin tilat voimansiirto- ja hydrauliikkakorjaamolle ja vuonna 1997 noin 2500 neliömetrin hallitilat metsäkoneiden huolto- ja purkutoimintaa varten.

Koko 1990-luku oli voimakasta kansainvälistymisen aikaa. Koneellisen metsänkorjuun kehityksen mukana Koneosapalvelun markkina-alue laajentui pohjoismaisilta kotimarkkinoilta Eurooppaan, Baltian maihin ja Venäjälle.

Syyskuussa 1999 yksi aikakausi yrityksen historiassa päättyi Eino Alirannan liian varhaisen poismenon myötä. Toivo Aliranta nimitettiin yrityksen toimitusjohtajaksi.

1980-luku

Varaosaliiketoiminnan laajentuessa koneurakointi jätettiin pois ja yhtiössä keskityttiin osien tuotekehitykseen, tuotantoon ja myyntiin. Yhtiön nimeksi vaihtui Koneosapalvelu Ky Aliranta vuonna 1989.

Toiminta alkoi laajentua Vilppulasta: uusia toimipisteitä perustettiin vuonna 1980 Varkauteen, 1984 Rovaniemelle ja 1985 Vantaalle. Rovaniemen liike lakkautettiin vuonna 1988, ja sen varasto siirrettiin uuteen liikkeeseen Lappeenrantaan.

Eino ja Toivo toimivat yhteistyössä Koneyrittäjien liiton kanssa, mikä toi lukuisia yhteyksiä koneyrittäjiin ympäri maata. Koneosapalvelulla on myös mielenkiintoinen rooli Metko-näyttelyn perustavana tahona. Yrityksen 10-vuotisjuhlatapahtuman yhteydessä vuonna 1986 järjestettiin ensimmäiset metsäkoneen käytön SM-kilpailut Koneosapalvelun piha-alueella Vilppulassa. Jämsänkosken metsäkonekoulun opettajat toimivat kilpailun tuomareina ja Koneosapalvelu vastasi järjestelyistä. Tapahtuman järjestäminen oli pienelle yritykselle työlästä, joten Toivo Aliranta ehdotti, että metsäkonekoulu järjestää kilpailut jatkossa. Koulu ja Koneyrittäjien liitto ottivatkin järjestelyvastuun seuraavien metsäkoneen käytön SM-kisojen järjestämisestä ja samalla kilpailun ympärille alettiin rakentaa metsäkonealan toimijoiden näyttelytapahtumaa, joka nykyisin tunnetaan FinnMetko-tapahtumana.

1970-luku

Veljekset Eino ja Toivo Aliranta aloittivat Koneosapalvelun nykyisen liiketoiminnan rakentamisen yritysnimellä Koneyhtymä veljekset Aliranta vuonna 1976. Alkuperäisenä liikeideana oli hankkia ja toimittaa varaosia metsäkoneisiin isoja valmistajia edullisemmin ja nopeammin sekä valmistaa itse kestävämpiä varaosia.

Veljeksillä oli omakohtaista kokemusta metsäkoneiden käytöstä ja korjaamisesta metsäkoneiden teknisen kehityksen ollessa aivan alkutaipaleellaan 1970-luvulla. He työskentelivät savotoilla jo ennen alan koneellistumista ja hankkivat ensimmäisen metsätraktorinsa vuonna 1971 ja monitoimikoneenkin jo vuonna 1974.

Yhtiön nimeksi vaihdettiin Koneosapalvelu kommandiittiyhtiö Eino ja Toivo Aliranta vuonna 1978.