Vahva Forti 200 mekaaninen rototiltti

Uudenlainen kauhanpyörittäjä ja -kallistaja kaivinkoneisiin

Vahva Forti 200 mekaaninen rototiltti on uusi kaivinkoneen lisävaruste, jossa on pikakiinnitin, kauhan kallistus ja pyöritys.

Vahva Fortissa on hydraulinen kauhan kallistus +-45 asteen kallistuskulmalla ja mekaaninen kauhan pyöritys. Kauhaan hitsataan kartiomainen kiekko tai käytetään NTP 10-adapteria. Kauha kiinnittyy kiristämällä kauhassa oleva kartiomainen kiekko pylväspihtien käyttämällä pannalla. Kiekon ja pylväspihtien käyttö lukituksessa on patentoitu ratkaisu. Kauhan kiinnitys Fortiin on välyksetön. Kauhan pyöritys tapahtuu mekaanisesti maata vasten löysäämällä panta ja lukitsemalla se uudelleen, kun kauha on halutussa asennossa.

Mihin Vahva Forti sopii?

Vahva Forti 200 sopii 13-20 tonnin kaivinkoneisiin. Se on parhaimmillaan raskaissa kaivutöissä, joissa kauhaa ei tarvitse pyörittää jatkuvasti. Laite mahdollistaa monipuolisen työskentelyn: kaivamisen lisäksi mm. ruoppaus, purkutyöt, tonttien raivaus ja pylväiden käsittely hoituvat kätevästi. Vahva Forti on erityisen hyvä rantarakentamisen kohteissa, koska itse laitteessa ei ole sähköä ja siten veden alla työskentely onnistuu helposti. 

Miten Vahva Forti eroaa hydraulisista rototilteistä?

Itse laitteessa ei ole hammasvaihteita, hydraulimooottoreita, hydrauliventtiileitä eikä sähköä kuten perinteisissä hydraulisissa rototilteissä. Rakenne on matala, joten kauhan kärkivoima ei pienene. Työskennellessä kauhan ja Fortin liitos on lukittuna välyksetön, joten se on kestävä ja käyttäjälle miellyttävä. Tuote on siis rakenteeltaan yksinkertaisempi, vähemmän altis vaurioille ja siten edullisempi. Kauhan kiinnitysmekanismin ansiosta pylväspihdit ovat aina vakiovarusteena ilman lisähintaa.

Mitä Vahva Fortin ohjaukseen tarvitaan?

Puomiin tai muualle peruskoneeseen tarvitaan erillinen hydrauliyksikkö, joka hoitaa kauhan lukituksen ja pikakiinnityksen. Sille tarvitaan hydraulipaine- ja tankkilinjat, samoin sähköä. Kauhan kallistus tapahtuu peruskoneessa olevalta kallistusventtiililtä. Lisäksi tarvitaan sähkökytkentä ohjaamoon, yksi keinuvipu lukitukselle ja vapautukselle sekä yksi painonappi/summeri kauhan irrotukselle. Asennus on yksinkertaisempi ja edullisempi hydraulisiin rototiltteihin verrattuna, koska Vahva Fortiin ei tarvita propotekniikkaa eikä erillistä kokonaisohjausjärjestelmää.

Suomalaista laatutyötä

Vahva Forti on kotimainen tuote: tuotteen kehittäjä ja valmistaja on Outokummun Metalli Oy ja tuotteet valmistetaan Outokummun Metallin tehtaalla Outokummussa. Fortia myy Koneosapalvelu ja laite on tällä hetkellä nähtävänä Kuopion myymälässämme. 

Käyttäjältä kuultua

Pohjoiskarjalainen pitkän linjan maansiirtoyrittäjä Alpi Huttunen työskentelee Vahva Fortilla kaivinkoneenaan Doosan DX 160LC.

Huttunen kertoo, ettei Fortin käyttö rajoitu pelkkiin kaivutöihin, vaan hän on käyttänyt Vahva Fortia myös rantarakentamisessa ja purkutöissä: ”Ruoppaustöissä on ollut tärkeää, että itse laitteessa ei ole sähköä, joten veden alla työskentely onnistuu helposti.” Jähmeän saven käsittelyssä sekä peruskone että Forti joutuvat lujille, ja siinä välyksettömän kytkennän sekä laitteen lujan rakenteen hyödyt tulevat kiistatta esille. ”Kauha kestää hyvin paikoillaan lukittuna”, toteaa Huttunen.

Hän mainitsee myös käyttäneensä pylväspihtejä monipuolisesti; hän on juntannut pylväitä veteen, repinyt pystyyn jääneitä puita juurineen pois tontin raivauksessa ja käsitellyt hirsiä purkuhommissa. ”Kahmarimaiset pylväspihdit toimivat kunnolla. Kun kauhan pudottaa pois, niin pihtityöhön voi keskittyä rauhassa. Kun kauhan laittaa takaisin, niin pylvään saa juntattua kauhalla varmasti pohjaan.”


YHTEENVETO - Vahva Forti 200 kauhanpyörittäjä ja -kallistaja

 • Yksinkertainen ja kestävä rakenne
 • Ei hammasvaihteita, hydraulimoottoreita, hydrauliventtiileitä eikä sähköä itse laitteessa
 • Välyksetön kiinnitys: kartiomainen kiekko hitsataan suoraan kauhaan tai käytetään adapteria (NTP10, NTP20)
 • Matala rakenne, ei pienennä kauhan kärkivoimaa
 • Valmistettu erikoislujasta teräksestä
 • Teräslaakerit kallistuksessa
 • Yksi sylinterikoko, samat tiivisteet kallistuksessa ja lukituksessa
 • Kaivun aikana pyöritys on välyksetön ja lukittu
 • Suuri kallistuskulma +-45 astetta
 • Pylväspihdit vakiona ilman lisähintaa
 • Peruskoneasennuksessa edullinen venttiilipaketti
 • Helppo työkalun vaihto suoraan ohjaamosta
 • Sopii 13-20 tonnin kaivinkoneisiin
 • Sopii monipuoliseen työskentelyyn: kaivaminen, ruoppaus, purkutyöt, tonttien raivaus, pylväiden käsittely.

Tekniset tiedot

Max. peruskoneen koko 20 000 kg
Max. murtovoima 180 kNm
Max. kauhan leveys 1600 mm
Max. Hydraulipaine 250 Mpa
Max. virtaus kallistus 80 l/min
Max. virtaus lukitus 35 l/min
Max. paine tankkilinjassa 2,5 MPa
Paino 450 kg
Leveys A 360 mm
Leveys B     374   mm  
Pituus C  988  mm
Korkeus D  278  mm
Hydraulikanavat laitteen läpi (lisävaruste)  kpl
Pyöritys  rajaton   
Kallistuskulma  45+- 

°

Kallistusaika max-max  2,4   s(80 l/min)
Lukituksen avausaika  0,8  s(20 l/min) 

               

Lisätietoja Vahva Fortista: 

Jussi Makkonen
Tuotepäällikkö, Vahva-tuotteet
Puh. 040 0275 351
jussi.makkonen@outokummunmetalli.fi

Kuvagalleria

Katso tuotevideo: Vahva Forti 200 mekaaninen rototiltti