Koneosapalvelu mukana Korvenraivaajista Koneyrittäjiksi -kirjassa

Hiljattain julkaistussa Korvenraivaajista Koneyrittäjiksi -kirjassa on esitelty myös Koneosapalvelun syntytarina veljekset Eino ja Toivo Alirannan elämäntyön kautta. Vahva lukusuositus!

Korvenraivaajista Koneyrittäjiksi -kirja kertoo maarakennus-, puunkorjuu, metsänparannus- ja turvetuotantoalojen yrittäjyydestä ja alojen kehityksestä näiden töiden koneellistumisen alusta nykyaikaan. Ennen kaikkea kirja kertoo niiden ihmisten tarinoita, jotka kehityksen ovat eläneet, kokeneet ja työllään toteuttaneet.

Kirjan äärellä yksi näistä ihmisistä, Koneosapalvelun perustaja Toivo ”Topi” Aliranta Koneosapalvelun Vilppulan upouusissa toimitiloissa helmikuussa 2020.

- 1960–70-luvuilta lähtien koneellistuminen muutti työtä ja tekemistä maarakennuksessa, metsätöissä ja turvetuotannossa. Se vaikutti paljon myös näiden töiden tekijöiden elämänpolkuihin. Koneellistumisen ja konevalmistuksen historiaa on taltioitu monella taholla, mutta yrittäjien tarinat ovat jääneet keräämättä. Nyt meillä vihdoinkin on kirja, joka kertoo näitä tarinoita, sanoo Timo Rautanen, Koneyrittäjien kunniajäsen ja yksi kirjaprojektin liikkeelle laittaneista Koneyrittäjien senioreista.

Korvenraivaajista Koneyrittäjiksi -kirjassa 39 koneyrittäjää kertoo oman tarinansa. Valtaosa kirjaan haastatelluista on nähnyt koneellistumisen alkuvaiheet, mutta mukana on myös muutama nykypolven yrittäjä. Kirjan haastattelut on tehty pääosin vuosien 2012 ja 2013 aikana.
- Kirjaprojekti venyi muun muassa tekijäjoukkoon kohdistuneiden terveysongelmien vuoksi. On kuitenkin tärkeää, että nämä tarinat saatiin kerättyä kansien väliin vielä, kun niiden kertojat olivat niitä kertomassa eikä tämä alan kehityksen kokenut sukupolvi ole kokonaan poistunut joukoistamme, Rautanen toteaa.

Kirjan tekoa ovat tukeneet Metsämiesten Säätiö, Koneyrittäjien liitto ja sen jäsenyhdistykset sekä useat konetyöaloja lähellä olevat yritykset. Korvenraivaajista Koneyrittäjiksi -kirjan tilaukset: Finnmetko Oy, toimisto@koneyrittajat.fi, puh. 040 900 9410.